(Meclis Komisyonlarında İncelendikten Sonra TBMM Genel Kurulunda Kabul Edilmesiyle Kanunlaşacaktır)
Bilindiği üzere işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili yapması gereken önemli yükümlülüklerden biri de aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenerek SGK’na bildirilmesi hususudur. Bununla birlikte işverenler, vergi mevzuatı gereği bu kişiler için muhtasar beyanname vererek vergiyle ilgili hususları da bildirmektedir. Söz konusu durum işverenler adına fazladan bir iş yükü oluşturarak zaman kaybına ve maliyete yol açmaktadır.
Hal böyle olmakla birlikte, Bakanlar Kurulu tarafından TBMM Başkanlığına sunulan 23.06.2016 tarih ve 1/728 esas numaralı Kanun tasarısı ile söz konusu muhtasar beyanname ve aylık prim ve hizmet belgelerinin birleştirilerek tek bir beyanname haline getirilmesi hususu düzenlenmekte ve aylık prim ve hizmet belgeleriyle ilgili bazı konularda değişiklik yapılması öngörülmektedir. İlgili kanun tasarısına ulaşmak için tıklayınız.
Tasarıda konuyla ilgili yer alan düzenlemeler özetle şu şekildedir:
1. Muhtasar beyanname ve aylık prim ve hizmet belgesi; ‘’Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi’’ adıyla birleştirilerek, kesin vergi matrahları ve sigortalının sigorta primleri, kazanç toplamları ve prim gün sayıları bu beyanname ile verilecektir.
2. Hangi grup, sektör ve işyerlerinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirimde bulunulacağı Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.
3. Muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin şekil, içerik, ekleri, ilgili olduğu dönem, verilmesi süresi ve diğer hususlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müşterek olarak çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.
4. Muhtasar ve prim hizmet beyannameleri Maliye Bakanlığına verilecektir.
5. İşverenler tarafından internet, elektronik ve benzeri ortamlarda SGK’na gönderilecek her türlü belge, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veya bilginin işyeri defter ve kayıtlarına uygun olmamasından işverenle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir de müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmaktadır.
6. Prim belgelerinin verilme süresi ve prim ödemelerinin ertelenmesine konu olacak hususlara ağır hastalık, ağır kaza, tutukluluk ve sabotaj gibi ticari ve ekenomik kayıplara sebep olan durumlar eklenmiştir.
7. Muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde sigortalıların prime esas kazançlarının veya hizmetlerinin bildirilmediği, eksik ya da geç veya meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirildiği anlaşılan işyerlerine;
a) Asıl
beyannamelerde, asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere beyannamede kayıtlı sigortalı sayısı başına
asgari ücretin 1/5’i tutarında
b) Ek
beyannamelerde, asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere her bir ek beyannamede
kayıtlı sigortalı sayısı başına asgari ücretin 1/8’i tutarında
c) Ek
beyannamenin, sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve
belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Kuruma
verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması
halinde, otuz günden az sürelere ait beyannamelerin SGK tarafından re’sen
düzenlenmesi durumunda, asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere her bir ek
beyannamede kayıtlı sigortalı sayısı başına asgari ücretin yarısı tutarında
idari para cezası kesilecektir.
8. Mahkeme kararı veya denetim ve incelemeler sonucu, hizmetleri ve kazançları SGK’na bildirilmediği veya eksik bildirildiği, meslek adı/kodunun gerçeğe aykırı bildirildiği tespit edilen işyerlerine;
a) Bilanço
esasına göre defter tutmak zorunda olanlara asgari ücretin 3 katını geçmemek
üzere beyannamedeki sigortalı başına aylık asgari ücret tutarında
b) Diğer
defterleri tutmakla yükümlü olanlara asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere
beyannamedeki sigortalı başına yarım asgari ücret,
c) Defter
tutmakla yükümlü olmayanlara aylık asgari ücreti geçmemek üzere sigortalı
başına asgari ücretin 1/3’ü tutarında
d) Sigortalıların
sadece prime esas kazançlarının eksik bildirildiği durumda ise, aylık asgari ücretin
1/10’undan az, 2 katından fazla olmamak üzere tespit edilen (eksik bildirilen)
prime esas kazanç tutarında idari para cezası uygulanır.
9. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmeye başlandığı tarihten önceki dönemlere ait yükümlülükler nedeniyle verilmesi gereken aylık prim hizmet belgeleri SGK tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde verilecektir.