Teşvik Hesapla
DUYURULAR
Geri

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi

TBMM
25.07.2016
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi

(TBMM Komisyonlarında Görüşüldükten Sonra Genel Kurulda Kabul Edilmesi Halinde Kanunlaşacaktır)

TBMM Komisyonlarında incelenmekte olan 22.07.2016 tarih ve 2/1310 esas numaralı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki birtakım alacakların da yapılandırılması öngörülmektedir. Kanun teklifinde yer alan düzenlemeler özetle şu şekildedir:

KAPSAMA GİREN ALACAKLAR

  1. 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırma Kanununun yayımlandığı tarihe veya Kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan,
  2. 5510 sayılı Kanunun 4-1/a, 4-1/b ve 4-1/c bentleri kapsamındaki sigortalılık hallerinden kaynaklanan, 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,
  3. 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,
  4. Yaşlılık aylığı, emeklilik aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 4-1/b bendi kapsamında sigortalı sayılması gerekir nitelikte çalışması nedeniyle 2016 Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin sosyal güvenlik destek primi ile buna bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,
  5. 30.06.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) bitirilmiş olan özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarları (ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan) üzerinden hesaplanan sigorta primi ve bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,
  6. 30.06.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin uygulanan idari para cezaları ile buna bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,
  7. 5510 sayılı Kanunun 60-1/g bendi kapsamında genel sağlık sigortalılarının (herhangi bir sosyal güvencesi olmayıp GSS primini kendi ödeyenler) bu kapsamdaki genel sağlık sigortası prim alacakları

YAPILANDIRMA ESASLARI

  1.  Yapılandırma kapsamında olan Kurum alacaklarının, asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bitiği tarihten bu Kanunun (söz konusu olan yapılandırma Kanun Teklifi) yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yapılandırma kapsamındaki esaslara göre ödenmesi halinde; bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
  2. 30.06.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin ödenmemiş olan idari para cezalarının asıllarının %50’si ile bu tutara Kanunun (söz konusu olan yapılandırma Kanun Teklifi) yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların, yapılandırma kapsamında ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme zammı ve gecikme cezası alacaklarının tamamından vazgeçilecektir.
  3. Yapılandırma kapsamındaki alacakların; asıllarının yapılandırma Kanununun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen, asli ödenmiş fer’i alacağın (gecikme zammı/cezası vb.) %40’ının yapılandırma kapsamında ödenmesi halinde kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilecektir.
  4. 30.06.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) bitirilmiş özel olan özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin alacaklarla ilgili olup, yapılandırma hükümlerinden yararlanmak için Kanunun (söz konusu olan yapılandırma Kanun Teklifi) yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvurulduğu halde bu sürenin sonuna kadar Kurumca re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edilmemiş olan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ve buna uygulanan gecikme zammı/cezasının yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırılması halinde, ilk taksit yapılandırma sonrası hesaplanan tutarın işverene tebliğ edildiği tarihi izleyen ikinci aydan başlamak üzere yapılandırma kapsamındaki esaslara göre ödenmesi gerekir. Yapılandırma Kanununun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edilen eksik işçilik tutarlarına ilişkin ödemeler ise diğer alacaklarınki gibi uygulanır.
  5. Eksik işçilik tutarlarına ilişkin alacakların yapılandırmasından yararlanmak isteyen işverenlerin, bu borçlara ilişkin dava açmamaları, açılmış olan davalardan vazgeçmeleri ve Kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Ayrıca, bu kapsamda yapılandırması olan borçluların, taksit ödeme süresi içerisinde tahakkuk eden sigorta primlerini bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde, yapılandırmaları bozulur.
  6. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların, Kanunun (söz konusu olan yapılandırma Kanun Teklifi) yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar SGK’na başvuruda bulunmaları gerekir.
  7. Yapılandırılan borçların ilk taksiti, Kanunun (söz konusu olan yapılandırma Kanun Teklifi) yayımlandığı tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri şarttır.
  8. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihinde kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz.
  9. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacaktır.
  10. 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit halinde ödeme yapılabilecektir. Taksitli ödemelerde yapılandırma sonucu hesaplanan tutar; 6 taksitte (1,08), 9 taksitte (1,12), 12 taksitte (1,16) ve 18 taksitte (1,24) katsayısı ile çarpılarak bulunan tutar taksit sayısına bölünür ve ikişer aylık dönemler halinde ödenir.
  11. İlk iki taksitin süresinde ödenmesi şartıyla; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının gecikilen her ay için 6183 sayılı Kanuna göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte ödenmesi halinde yapılandırma devam eder.
  12. İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi/eksik ödenmesi halinde yapılandırma bozulur.
  13. 6552 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran ve ödemesi devam edenlerde bu Kanun kapsamındaki hükümlerden faydalanır. Söz konusu bu kişilerin kalan taksit tutarlarına konu alacaklar için yapılandırma uygulanır.
  14. 6552 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran ancak şartlara uymaması sebebiyle yapılandırması bozulanlarda bu Kanun kapsamındaki hükümlerden faydalanabilirler.

Söz konusu Kanun Teklifine ulaşmak için tıklayınız.

İLETİŞİM
Kurumsal Personel Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
ADRES:
Vadistanbul Bulvar Ayazağa Mh. Azerbaycan Cd. No:109 I 2A Blok Kat:11 No:84-85-86 34485 Sarıyer/İstanbul
E-MAIL:
Copyright © 2020 Kurumsal Personel Dan. Hiz. A.Ş.
web tasarım: studyocrea