Bilindiği
üzere, EYT yasal düzenlemesine ilişkin 7438 sayılı Kanun bugünkü Resmî
Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna bağlı olarak, firmaların İnsan
Kaynakları birimlerinin yapması gereken başlıca işlemler aşağıda
genel olarak sıralanmıştır.
1. Emeklilik hususunda kendilerine müracaatta bulunan çalışanların, öncelikle SGK’dan “Emekli Olabilir Yazısı” almaları hususunda SGK’ya yönlendirmede bulunulmalıdır. SGK Müdürlüklerinin bazıları yoğunluktan dolayı bu yazıları vermemekte ve işverenlerin, e-devlet sisteminden alınacak hizmet dökümü üzerinden işlem yapmaları hususunda geri bildirim yapmaktadırlar. Bu noktada, SGK Başkanlığı tarafından genel bir duyuru yapılana kadar, herhangi bir yanlış işlem ve hesaplamaya sebebiyet vermemek adına, ilgili belgenin talep edilmesini tavsiye ederiz.
2. Emekli olabilir yazısını alan çalışanın işten ayrılmak istediğine dair kendi el yazısıyla düzenleyeceği talep dilekçesi alınmalıdır.
3. İki belge de teslim alındıktan sonra, ilgili çalışanın SGK sistemi üzerinden “08” çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi onaylanmalıdır.
4. SGK çıkış işlemi yapılmadan, çalışanın emeklilik başvuru yapması yasal açıdan mümkün değildir. Bu sebeple, öncelikle çıkış işlemi yapılmalı, sonrasında çalışan emeklilik müracaatında bulunmalıdır.
5. Emeklilik müracaatı 3 farklı şekilde yapılabilir.
a. Bizzat işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü’nün emeklilik servisine gidilerek,
b. E-devlet sistemi üzerinden aşağıdaki linkten giriş yapılarak,
https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan
c. Posta yoluyla başvuru belgesi gönderilerek,
6. Emeklilik başvurusu sonrasında çalışmaya devam edilecek çalışanların emeklilik müracaatında bulundukları tarihi takip eden günde SGDP’li olarak işe giriş işlemleri yapılabilir. Bu noktada dikkate alınması gereken husus, ilgili çalışanın mutlaka bir önceki gün emeklilik müracaatını yapmış olmasıdır. Bu sebeple, başvuruların e-devlet sistemi üzerinden yapılmasına ilişkin yönlendirme yapılması ve yapılan başvuruyu kanıtlayan PDF formatlı başvuru belgesinin e-devlet sisteminden alınarak İnsan Kaynakları birimlerine teslim edilmesinin talep edilmesi uygun olacaktır.
7. Emeklilik başvuruları sonrasında, emekli aylıkları takip eden ay başından itibaren bağlanmaktadır. Yoğunluktan dolayı emekli aylığı takip eden ay içerisinde ödenemese dahi, aylık tutarı işlemeye başlayacaktır. Bu sebeple, İnsan Kaynakları biriminde yoğunluk oluşmaması adına, bu bilginin çalışanlarla paylaşılarak, ay sonuna kadar yapılacak başvurularda, herhangi bir hak kaybı olmayacağı duyurulmalıdır.
8. Ay içerisinde çıkış-giriş işlemi yapılması hususunda herhangi bir bordro programı kısıtlaması söz konusu değilse, çalışanların başvurularının, T.C. kimlik numarasının son iki hanesine göre gruplandırılarak belli tarihlerde alınacağı duyurulup, İnsan Kaynakları biriminin operasyonel yoğunluğu azaltılabilir.