14.04.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek Cumhurbaşkanı onayına gönderilen 6704 Sayılı ‘’65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ Cumhurbaşkanı onayı sonrası 26.04.2016 Tarih ve 29695 Sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6704 sayılı Kanun, yıllık ücretli izin, genel sağlık sigortası ve işveren istihdam teşviki başta olmak üzere bazı alanlarda çalışma hayatıyla ilgili önemli düzenlemeler getirmiştir. Resmi Gazete ‘de yayımlanan Kanun metnine ulaşmak için tıklayınız.
6704 sayılı Kanun’da çalışma hayatıyla ilgili yer alan düzenlemeler şu şekildedir:
İşveren Sigorta Prim Teşviki
1. İşe başladığı tarihten önceki son 1 yıl içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından en az 1 defa nakdi düzenli yardımlardan yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede 5510 sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesinin (c) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında bulunanlardan (herhangi bir sosyal güvencesi olmayıp aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan 18 yaşını doldurmamış çocuklar) İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak kaydıyla, istihdam edilenlerin sigorta primi işveren hissesinin tamamı spek alt sınırı üzerinden (asgari ücret üzerinden) 1 yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. (Bakanlar Kurulu teşvik süresini 1 yıl uzatmaya yetkilidir.)
2. İşverenlerin teşvikten yararlanabilmesi için bu kişilerin işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılının sigortalı ortalamasına ilave olması gerekmektedir.
3. İşverenlerin teşvikten yararlanabilmesi için aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Kuruma vermeleri, primlerini yasal süresi içerisinde ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası/zammı borcunun bulunmaması gerekir.
4. Sigortasız işçi çalıştıran işverenler 1 yıl bu teşvikten yararlanamazlar.
5. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında bu teşvik uygulanmaz.
Yıllık Ücretli İzin
1. İzin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilecektir.
2. Dolayısıyla işçi ve işveren anlaştığı takdirde, yıllık iznin bir bölümü yine 10 günden aşağı olamayacak, ancak kalan izin süreleri sınır olmaksızın bölünebilecektir. Bu da 1’er gün izin kullanımına olanak vermektedir. İşverenler böylece işyeri yoğunluğuna göre işçilerine daha kolay izin kullandırma imkanı sağlayabilecektir.
Genel Sağlık Sigortası Borçları
1. 5510/60-(g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının(herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olup gss primlerini kendi ödeyenler) 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan gss prim borçları tahsil edilmeyecektir.
2. Maddenin yayım tarihinden (26.04.2016) önce ödenen primler iade/mahsup edilmeyecektir.
Sendikaların Giderleri
Sendikalar yönetim kurulları kararıyla ve nakit mevcutlarının %10’unu geçmemek kaydıyla;
1. Yurt içi ve yurt dışı doğal afet bölgelerine doğrudan veya yetkili makamlar aracılığıyla konut, eğitim, sağlık tesisi kurulması için kamu kurum/kuruluşlarına,
2. Harp malulü olanlara, 5510/47-8. Fıkrada sayılan vazife malullerine, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındakilere, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındakilere, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre nakdi tazminat/aylık hakkı bulunanlara nakdi ve ayni yardımda bulunabileceklerdir.